Categorie├źn
nieuws projecten

Slijtlaag renovatiewerkzaamheden op Veluwebrug

Slurink heeft met succes slijtlaag renovatiewerkzaamheden uitgevoerd op de Veluwebrug in Lelystad. De brug, die een belangrijke verbinding vormt voor zowel fietsers als voetgangers, onderging een grondige opknapbeurt om de veiligheid en bruikbaarheid te verbeteren.

Oude situatie

De oude situatie van de brug kenmerkte zich door problemen met de slijtlaag op zowel het fietspad als het looppad van het brugdek. Het fietspad vertoonde losse delen voornamelijk langs de randen van het vloerveld. Op het looppad was een vergelijkbaar probleem geconstateerd, waarbij 10 tot 15 procent van de slijtlaag los zat. Gelukkig bleek uit een proef, op het midden van de platen, dat de slijtlaag nog relatief vast zat en er geen vocht onder de laag aanwezig was.

Werkzaamheden

Om deze problemen aan te pakken, zijn de werkzaamheden uitgevoerd in twee fasen:

  • Fase 1 richtte zich op het fietspad van het brugdek
  • Fase 2 betrof het looppad van het brugdek

Tijdens de werkzaamheden zijn verschillende stappen ondernomen om een duurzame oplossing te bieden. Het werk begon met het plaatsen van afzettingen om voetgangers veilig langs het werk te leiden. Daarna is de loszittende slijtlaag met behulp van een elektrische Kango handmatig verwijderd. De blootgelegd aluminium platen zijn vervolgens gereinigd en ontvet en tenslotte ruw gemaakt met een diamantschuurmachine.

Hierna zijn lokale herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de slijtlaag, gevolgd door het aanbrengen van een speciale primer en instrooilaag. Deze instrooilaag werd volledig en gelijkmatig ingestrooid met steenslag. Na uitharding is een tweede laag aangebracht om de herstelwerkzaamheden te voltooien. Afsluitend is het fietspad ingestrooid met steenslag van 1-3 mm, terwijl het voetpad is voorzien van amaril steenslag van dezelfde grootte.

Na het voltooien van de werkzaamheden is het overtollige instrooimateriaal verwijderd waardoor de gerenoveerde brug klaar was voor gebruik. De slijtlaag renovatiewerkzaamheden op de Veluwebrug is een belangrijke stap in het verzekeren van de veiligheid van gebruikers.